1DIN vs. 2DIN-bilradio: typer, funktioner och jämförelser

Idag kan man knappast föreställa sig en modern bil utan ett ljudsystem, vars huvudkomponenter är en bilstereo eller en mottagare. Funktionerna för dessa enheter har ökat avsevärt de senaste 10-15 åren, vilket är bra å ena sidan, men å andra sidan kräver det förare att fatta ett mycket svårt beslut. För att göra ditt liv enklare kommer vi att informera dig om 1-DIN och 2-DIN bilradio, deras typer, egenskaper och andra viktiga saker som varje köpare borde veta.

De viktigaste fördelarna med en modern bilradio

Fram till nyligen var bilstereo-funktionen begränsad till att spela CD-skivor eller till och med kassetter och FM-radio. De flesta av dem har för närvarande följande funktioner:

  • СD / DVD-spelare;
  • Uppspelning av alla vanliga multimediafilformat från USB-stick och SD-kort;
  • Spela musik på din telefon och strömma via Bluetooth till din bilradio;
  • Stor LCD-skärm och videouppspelning;
  • GPS-navigering
  • Trådlös Wi-Fi-, 3G- eller 4G-anslutning;
  • Synkronisering med din smartphone så att du kan spela samtal via dina bilhögtalare;
  • Kontrollera den smarta enheten genom att röra vid bilens display;
  • Videospel etc.

Dessutom kan det finnas ytterligare funktioner som daglig planerare, kalender etc. Det som är säkert är att inte alla modeller är utrustade med dessa funktioner. Ju bättre den är utrustad, desto mer kostar den. Om du till exempel inte behöver GPS-navigering behöver du inte betala extra.

1DIN bilradio

För kompatibilitet, d.v.s. Möjligheten att installera en bilradio i en bil, det finns standarddimensionerna för ljudsystemet i ett fordon – 1DIN och 2DIN, dvs storleken på enhetens kaross.

I början av 1980-talet betonade biltillverkarna vikten av standarder för storleken på bilradioerna. DIN antogs som en internationell standard 1984 och används fortfarande i dag. Denna standard gör det möjligt för förare att installera sin bilradio utan att ändra utseendet på fordonets inre, instrumentpanel eller instrumentbräda. 1-DIN-bilradioerna har en standardstorlek på 178 × 50 mm och kan ha valfri längd inom rimliga ramar.

Funktionalitet

De flesta förare tycker att 1-DIN-stereo är mindre funktionell än sin ”storebror” 2-DIN-stereo. Naturligtvis finns det en liten sanning i det, men inte allt – som bara påverkar gamla modeller. Kvaliteten på moderna enheter är jämförbar, de kan ha en utfälld skärm såväl som en USB-port och en kortläsare.

Så om du har en instrumentbräda enligt 1-DIN-standarden, behöver du inte förstora den.

2DIN bilradio

Som redan nämnts har två-DIN-bilradioerna en annan storlek, de är dubbelt så höga som den enda DIN-standarden – 178 × 100 mm. Därför är närvaron av en pekskärm i en modern bilradio obligatorisk. En annan funktion hos de flesta modeller är stöldskydd: panelen är inte helt avtagbar, bara den främre delen med dubbla knappar. Andra funktioner beror på modellen.

Kom ihåg att det finns 1,5 DIN-bilradio förutom 1 och 2 DIN-standarder. De är 75 cm höga och 1,5 gånger högre än 1-DIN.

Lämna en kommentar